Overslaan en naar de inhoud gaan
Voor liefhebbers van goede muziek en apparatuur

ILUMNIA Magister; Optimalisatie buiten de gangbare marges

Ilmunia ontwerp

Enkele maanden geleden belde ik aan bij Tom Nuyts om een Marktplaats aankoop te doen, twee mooie VTL buizen mono blokken. In zijn luisterruimte zie ik ‘mijn versterkers' al staan maar mijn aandacht wordt gegrepen door twee mooie maar voor mij onbekende luidsprekers. En dat was niet vreemd want ze waren ‘one of a kind’. Een soort ‘zelfbouwspeaker’ van de bijzondere soort want het DIY project is uitgelopen op serieuze ontwikkelingen, investeringen en uiteindelijk ook een serieuze onderneming met een serieus product: de ILUMNIA Magister. 

Blij ben ik dan ook dat de VTL versterkers nu in mijn huiskamer staan én het feit dat Tom op mijn uitnodiging is ingegaan om voor onze Audio Club Limburg meer over deze ILUMNIA Magister luidsprekers te vertellen en bovenal, ze ons te laten horen.

 

Tom Nuyts

Tom vormt samen met zijn broer het merk ILUMNIA. Vanavond worden ze vergezeld door Lucas van der Sterre. Met een lekkere belgisch limburgse tongval begint Tom zijn verhaal. Het project ILUMNIA ingegeven door bouwdrift van Jef. Jef wilde de luidsprekers van Tom nabouwen, de Gamut El Superiores. Dat leek een goed idee maar Tom stelde Jef vreemdgenoeg voor om niet gewoon een bijzonder goede DIY luidspreker te bouwen. Immers , een 100% kopie is niet mogelijk. Alleen al om reden van het feit dat bijvoorbeeld exact dezelde unit in de handel niet beschikbaar zijn. En daarnaast, na introductie van een luidspreker volgt heden ten dage na jaren vaak een MKII versie. Er worden nog maar exotische materialen toegepast als goud en berylium. Super condensatoren, kabels  van merk $$$, je bedenkt het …en het is te vinden. Maar al deze luidspreker optimalisaties vinden plaats in een filterdunne marge. Om ‘marge’ redenen stelde Tom zijn Willy Wortel broer Jef voor de speakerunit onder de loop nemen met als doel een technisch superieure unit te bouwen. En als ze die superieure unit dan in een kast zouden inbouwen dan hoopten ze dat die ook superieur zou gaan klinken.

Jef Nuyts en Lucas van der Sterre

Volgens Tom moest die unit snel zijn, snel zijn en snel zijn. Snelheid was namelijk de rode draad bij alle luidsprekers die Tom met zijn verwende oren, erg goed vond klinken. Zo gedacht zo gedaan? Niet heus. Een traject van in totaal 7 jaar is het geworden. Maar er is een mooi ‘kindje’ uit gekomen. Begonnen bij een luidsprekerachtig iets dat heel snel trilde tot deze werkelijk schitterende doorontwikkelde luidspreker unit. Maar wat hem nou bijzonder? In het kort komt het erop neer dat de twee elementen die de luidspreker ervan weerhouden vrijelijk laten bewegen zijn ‘geelimineerd’, de spider en de conusring. Deze luidspreker zweeft! Op zichzelf niet bijzonder maar deze techniek is dusdanig sopisticated dat een en ander is gepatenteerd.
Een complexe luidspreker. Uiteindelijk zo’n 68 op maat gemaakte onderdelen. Sommige met uiterst kleine productiemarge’s. Zo kleine marges en gevragde aantallen dat er geen Europeaan bereid was aan de slag te gaan. Maar vele Chinezen zijn nog een idylisch als het op geld verdienen en afspraken nakomen aankomt. In het hele totstandkomingsproces is dan ook veel verloren gegaan door opgegeven marges die door producenten minder nauw werden genomen. 
Naast vele productieproblemen en verschillende unit versies hebben Tom en Jef ook liggen expirimenteren met conusmateriaal, ferrofluids, tweeters en bijvoorbeeld de helingshoek van de ILUMNIA luidspreker unit. Ze zijn dus niet over een nacht eis gegaan. Daarnaast heeft Tom uiteindelijk ook een heus ‘testpanel’ van uiteenlopende muziekliefhebbers ingeschakeld om zo terugkoppeling te ontvangen van andere luisteroren. Ergo, zeven jaar; van de eerst vrijages tot aan het aan dit Magisteraal kindje.

Conus 2 Ilumnia

Maar is  de ILUMNIA Magister wel zo bijzonder als Tom in zijn amusante verhaal onderbouwd? We hebben immers al zoveel nieuws voorbij zien komen. In de trend van: Oh, wat klinkt die luidspreker toch weer goed. Oh….oh…..en mooi ook. Jij heb nog het oude model? Deze nieuwe versie is echt veel beter… 
Welnu, na vanavond ben ik even stil. De sound deze vanavond was van een onbeschrijflijke helderheid, niet eerder gehoorde details en een laag, en ik bedoel werkelijk laag, zo mooi. Paco de Lucia’s vingertjes op zijn gitaar, of in Dance Macabre het moment waarop een traingle wordt aangetipt, en wat te zeggen van de trom in dit stuk. Muddy Waters aanheffen van de stem, de ruimtelijke weergave tijdens ‘rust momenten’. Allen in een voor mij duidelijk overteffende trap ten opzichte van...ehh....niet zwevende luidsprekers?

 

Conus Ilumnia

Wat deze luidspreker unit zo bijzonder maakt is enerzijds dat er geen energieabsorbsie is door de conusrand of de spin. Er is dus geen enkele weerstand die inwerkt op de conus. Maar zeker zo bijzonder is de electromagnetische ophanging zelf. Door de samenwerking van twee ‘stroomvariabelen’ is de kracht die de luidspreker terug trekt naar zijn rust stand overal constant. Bij een 'normal electromagnetisch veld' neemt die kracht af naar mate je je verder van het rustpunt verwijderd. Bij gebruik van een conusrand neemt de kracht juist toe. Maar het resultaat is hetzelfde. Een niet lineair gedrag. Dat hebben ze bij ILIMNIA weten op te lossen en is vastgelegd in hun patent. De unit van hen is dus 100% liniear. Nee ik lieg een beetje, 99,7% procent linieair! Heel ingenieus en chapeau voor Jef’s brainwaves!  
Daarnaast bezit de voeding voor het electromagnetisch veld ook de mogelijk de dempingsfactor aan te passen. Bij de versterker die Tom die vanavond heeft meegenomen, een mooie Jadis JA50 met een lage dempingsfactor, wordt de voeding anders ingesteld dan wanneer de Magister’s zijn aangesloten op een transitorbak met een hoge dempings fator. Het resultaat kun je voelen door de conus met je vinger naar beneden te drukken. Je voelt afhankelijk van de instelling meer of minder weerstand. Ergo, voor elke versterker kun je de juiste match vinden met de luidspreker.

Audio Club Limburg november 2017

Wat ik vanavond hoorde was wat ook maanden geleden bij Tom thuis reeds vast stelde: Hoe goed onze 'traditionele' luidsprekers ook zijn, of ik nou spreek over mijn eigen ‘snelle Berilium’ Yamaha monitoren of gevoelige en heldere Triangle Altair’s of  bijvoorbeeld top of the (media) bill B&W 800 series luidsprekers. Ten opzichte van deze ILUMNIA Magister’s klinken dit soort goede traditionele luidsprekers nog steeds erg goed, maar vergeleken met de Magister hangt er een gordijn voor de luidsprekers waardoor er een rem op het geluid staat..en de vrijelijke klank wordt tegengehouden.

Of in andere plastische woorden: Je staat ergens in de Grand Canyons en bent werkelijk ontsteld van het waanzinnig mooie uitzicht dat je (door je eigen goede luidsprekers) wordt voorgeschoteld. Dat is echt genieten. En dan...dan pak je je brillen koker uit je broekzak en zet je je (Magister) bril op. Oei, wat een verschil. 't Was zonder bril al erg mooi maar nu zie ik pas hoe het er werkelijk uitziet. Bijna griezelig zo mooi, kippevel!

Audio Club Limburg Frank Brekelmans

Valt er niets negatief te zeggen dan? Het kan toch niet allen maar hoze hozanna zijn? Neen dat is ook niet. Immers, even terug naar de Grand Canyons analogie; Je moet wel een bril opzetten. En ik kan die bril niet betalen! Het is een complexe luidspreker waarvoor elk onderdeel klantspecifiek is gemaakt, duur in ontwikkeling , een schitterend massieve behuizing eneen mooi aluminium voeding. Tja, daar hangt een prijskaartje aan. De prijs zal naar verwachting ergens rond de 20.000 Euro liggen. Dat is hede ten dage helemaal geen gekke prijs overigens, maar wel een te gekke prijs wanneer we mijn beursje in beschouwing nemen. De ILUMNIA is dus een ieder aan te bevelen maar jammergenoeg niet een ieder kan die goed aanbeveling naar werkelijkheid omzetten.

En nog een relatief of gezocht nadeel. Het gaat wel luid maar niet heel erg hard. En de reden is simpel. De luidspreker heeft een maximale uitslag van 8 milimeter en die de uitslag wordt niet tegengewerkt door de luidsprekerrand. Het laag wordt ongecomprimeerd weergegeven en bij hogere volumes wordt dat al snel een grote uitslag. Op enig moment is de unit aan zijn maximum uitslag en dan geeft de conus een ferme tik tegen ‘het plafond’. Je schrikt!...en past het volume wat aan.

Dit is dus geen luidspreker voor headbangers en ook de meeste alleenverdieners willen misschien wel ...maar kunnen niet. Maar voor de consumenten die bijvoorbeeld gaan luisteren naar luisprekers in de prijsklasse van +15.000 Euro, dat publiek zou toch ook eens serieus naar deze ILUMNIA Magister moeten luisteren. Ik weet zeker dat de meesten van hen dan even moeten krabbelen achter de oren, met de wijsvinger over de kin strijken om vervolgens te denken: "Dit kan toch niet?"...en hopelijk trekken zij dan hun betaalpas. De ILUMNIA Magister, een luidsprekerverbetering buiten de gangbare marges.

De set

Tom en Jef Nuyts, en in begeleidende mate Lucas van der Sterre: Bedankt voor deze amusante en luisterrijke avond en dat jullie ons kennis hebben laten maken met een nieuwe standaard! Ik kan van mijn kant enkel hopen dat deze luidsprekers geen eendagsvliegen worden en vertrouw erop dat vanaf nu tot in einde der tijden met enige regelmaat een paartje ILUMNIA Magister's wordt gekocht door verstandige mensen...en een enkele minder verstandige! Die minder verstandige mens is minder verstandig omdat hij de Magister weer te koop zet!...en dan?...dan staat 'mister Frank' als verstandige persoon voor zijn marktplaats deur...en begint mijn Magisteraale Stairway to Heaven 😊.


Frank Brekelmans

 

Korte reactie van Tom op de demoavondDe demo woensdag was erg leuk. Aangename en ontspannen setting. Wil je de deelnemers namens ons bedanken. Het was een erg interactieve sessie met veel échte liefhebbers in jullie club en dat deed me persoonlijk erg veel deugd. Geen snobisme, gewoon, eerlijke toffe audio avond.
Mochten er mensen in de club graag nog eens een avond bij een drankje langskomen, zomaar voor de lol, dan zijn ze altijd welkom.

Tot hoors !

Met vriendelijke groet,Tom Nuyts

Ilumnia voeding

Speelijst:

 

  1. Paco De Lucia & John McLaughlin & Al Di Meola - Beyond The Mirage
  2. Charline Rose - Que Ca Te Mette Pas De Mauvaise Humeur
  3. Dire Straits - You And Your Friend
  4. Laurent Voulzy - Glastonbury
  5. Hubert Sumlin - Sometimes I'm Right
  6. SX - Shimona
  7. Jan Swerts - Gevallen Daar Of Daar
  8. Marianne Faithfull - Love In The Afternoon
  9. Edgar Knecht - Simsala
  10. Jennifer Warnes - Somewhere Somebody
  11. Minnesota Orchestra - Danse Macabre
  12. Karen Souza - Night Demon
  13. Muddy Waters - Big Leg Woman
  14. Helga Lien Trio - Fall
  15. Migraine - The Great Soul
  16. Bominic Miller & Neil Stacey - La Belle Dame ...
  17. Cat Power - Metal Heart
  18. Ali Farka Toure & Ry Cooder - Gomni