Daudio reprise

afbeelding van RogerPoulussen
RogerPoulussen

Door: Stijn Kraft

Daudio (Dipole Design Audio) staat in de eerste plaats bekend om, de naam zegt het al, dipool-speakerontwerpen. Een dipool speaker is feitelijk een speaker zonder kast, een plank dus, waarbij de achterkant open is. Het geluid kan vrij beide kanten op stralen.
Daudio wordt gerund door Jeroen Dezaire en Hans Beckeringh.
Zonder klankkast is het moeilijk om druk op te bouwen voor een gedegen laagweergave. Dat het echter wel mogelijk is, bewijzen de lijdende voorwerpen van deze avond; de Daudio C-1 luidsprekers.
De op de X-fi 2016 geïntroduceerde C-1 is een 3-weg dipool luidspreker met twee woofers, een breedbander en een bandtweeter.
De speakers kosten 2995 euro per stuk en zijn, als je ’t aardig vraagt, op bestelling in allerlei kleuren leverbaar.
Hans is zanger in Big Band “All Times Big Band” en zocht naar een luidspreker die het geluid van koperinstrumenten weer kon geven als koper en zo min mogelijk als hout. Deze filosofie leidde tot het wegnemen van zoveel mogelijk (houten) kast.

De set die de C1’s mag aansturen bestaat eerst uit een Auralic Aries streamer en 2x Daudio ASP/AMP Klasse D-versterkers. Later worden twee Daudio N1000 Klasse D (Ncore 500) aangesloten en uiteindelijk de Unison Research Triode 25 buizenbak van clublid Marc.
De eerste indruk is al vóór ik ga zitten goed, als me op ’t laatste moment gevraagd wordt om een reviewtje te schrijven antwoord ik daarop dan ook bevestigend. De speakers klinken kalm en nergens geknepen of gebrekkig. Als ik ga zitten wordt dat idee bevestigd; Het hoog is zacht, het middengebied opvallend open en transparant en het laag ongekend voor een open baffle constructie. Wel is het nog wat dozig/bonkerig in het begin, maar na een nummertje spelen komen de woofers los en verdwijnt dat probleem als sneeuw voor de zon. Een vrij droog, maar nergens hol laag blijft over. De speakers gaan weliswaar niet extreem diep maar zondermeer veel dieper dan je verwacht van het ontwerp, meer dan diep genoeg voor mij. Er is iets nadruk op het middengebied, iets waar ik zelf wel van houd. Dit zijn bepaald geen discospeakers met sissend hoog en boemend laag!
Het enige wat iets achter lijkt te blijven bij de rest is het tophoog, dat is enigszins afgeplat en mat. Dit merken meer luisteraars op. De mooie Daudio reclamedoeken worden daarop weggehaald en jahoor, daar is al het hoog. Sprankelend en transparant maar nergens opdringerig of hard. Ook het stereobeeld is nu beter en tonen komen regelmatig compleet los van de speakers ‘voorbij gezoefd’. Bewijst weer hoe belangrijk (de aankleding van) je ruimte is.
Ik zit vooraan op slechts twee meter afstand van de speakers. Natuurlijk ben ik even gaan lopen om te horen hoe de speakers verderop in de zaal presteren. Meer naar achteren in de zaal gaat het laag weliswaar iets dieper, maar mist er wat dynamiek en sprankelendheid. Geheel tegen mijn verwachting in zijn deze speakers prima om dicht bij te zitten.
Hoewel mijn eigen smaak wat meer neigt naar ‘losser’ laag, is er feitelijk werkelijk niets op deze speakers aan te merken. Ze presteren m.i. beter dan veel andere speakers in deze prijsklasse.
Eva Cassidy, Blues Company en Hans’ Big Band passeren de revue en alles wordt op een degelijke manier weergegeven, nergens stellen de speakers teleur.

Dan is het tijd om te gaan ‘klooien’. Een stroomslof met filter wordt aangesloten in plaats van de plastic not-so-fantastic Gamma doos. De zaal is het redelijk unaniem eens; Het is geen vooruitgang. Het hoog wordt dun, de stem blijft ‘plakken’ in de speakers en alle leven is weg. We switchen terug, iedereen is tevreden. We switchen weer naar de dure stroomslof en hee... Nu klopt het! Tot op dit moment kunnen we niet verklaren wat er mis ging, maar ook hier weer bewijst een goeie stroomvoorziening z’n nut. Het geluidsbeeld wordt kalmer, laag komt losser uit de speakers en de diepte wordt groter, waardoor details met meer gemak zijn weer te geven.
We laten de dure stroomslof hangen en vervangen de Daudio ASP/AMP voor de Daudio N1000 versterkers die ruim het dubbele mogen kosten.
De verschillen zijn evident. Het laag gaat dieper en is veel beter te volgen, deze versterker heeft duidelijk meer controle over de speakers. Het middengebied wordt iets warmer en aangenamer, stemmen krijgen er wat diepte en body bij. Over het hoog is niet iedereen het eens. Het heeft absoluut een mooiere attack en we winnen wat aan transparantie, maar het wil nu af en toe wel wat aan de felle kant zijn. Bottomline moet wel zijn dat de N1000, die gebruik maakt van Hypex Ncore 500 OEM versterker modules en een zelfontworpen voorversterker, de betere versterker is die met meer gemak z’n werk doet.

Om te bewijzen dat een dipool niet zo gevoelig is voor plaatsing in de buurt van een muur als vaak gezegd wordt, worden de speakers dichter bij de muur geschoven. Het laag verandert wel, het wordt iets bonkeriger, maar gezien de kleine afstand (40-50cm) van de muur is dat niet verwonderlijk. De speakers presteren nog steeds boven verwachting met deze idiote plaatsing. Indraaien verbetert het stereobeeld weer en iedereen kan ’t erover eens zijn; Ook te dicht bij de muur slaan deze dipolen geen modderfiguur. Gelukkig mogen ze wel weer terug naar voren (plm. een meter van de muur), want daar presteren ze toch het best.

Tot slot mag de Unison Research Triode 25 buizenversterker nog even spelen. Met z’n 2x23 watt heeft hij het merkbaar moeilijk met de speakers, onze gedempte ruimte vraagt om een flink volume. Klankmatig is de buizenbak erg aangenaam. Het geheel mist uiteraard wat dynamiek maar er is prima te horen dat in een makkelijkere, kleinere ruimte de buizenbak het best zou redden. De speakers zijn dus prima aan te sturen!

Tegen ’t eind van de avond is iedereen het eens; De heren van Daudio hebben goed werk geleverd met hun nieuwe luidsprekers. Ikzelf verwacht dat dit best een verkoopsucces kan worden gezien de prijsklasse waar ze zich in bevinden.
De demo was fijn georganiseerd, de muziek goed gekozen en Hans zong zelfs nog even met z’n eigen bigband-opname mee.

Eva Cassidy - Stormy Monday
Blues Compay - Homeward Bound
Patricia Barber - Ode To Billy Joe
Ottmar Liebert - Dancing Alone
Steve Ray Vaugn & Double Trouble - Chitlins Con Carne
Eva Cassidy - Stormy Monday (als vergelijkings stuk bij tuningveranderingen)
Robben Ford & The Blue Line - You Cut Me To The Bone
Shelby Lynne - Just A Little Lovin'
Robbie Williams - Ain't That A Kick In The Head
Dazed Marrow - The World Doesn't Care
GianMaria Testa - Cavalli Di Frisia
Tot in 2017!

Daudio C1 luidspreker: €2995,-/stuk
Daudio asp/amp €1575,-/stuk
Daudio DAC €1995,- euro
Auralic Ariest Streamer: €499,- tot €1749,- afhankelijk van de uitvoering
(prijzen van daudio.nl)
Meer info: www.daudio.nl