EC Designs, hifi van eigen bodem

afbeelding van RogerPoulussen
RogerPoulussen

Door : Wichard Verstraelen

 

EC Designs, hifi van eigen bodem

 

Gebruikte apparatuur

 

Luidsprekers : Eigen ontwerp, nog geen naam of typenummer

DAC : Mosaic T doorontwikkeling

Eindversterkers : Eigen ontwerp

Music Server : Eigen ontwerp

Interlinks : Eigen ontwerp

 

De beschrijving van de gebruikte apparatuur geeft al in grote lijnen aan waar ECdesigns voor staat : Eigen ontwikkelingen volgens eigen filosofie. En dat willen John En Gordon Brown graag met onze leden delen.

 

Al tijdens de kennismaking enige weken voor de demo hebben Roger en ondergetekende zich al kunnen verbazen over de faciliteiten die de gebroeders Brown in huis hebben. Alles , maar dan ook echt alles ontstaat vanaf idee tot realisatie in eigen beheer. Of het nu printontwerp en productie, of ontwerp en frezen van aluminium voor de behuizingen is, ze zijn van alle markten thuis.

 

De avond start met een toelichting van John op de apparatuur die ze hebben meegebracht, en een voor de meesten van ons heel begrijpelijk toelichting van hun ontwerp filosofie en de toepassing daarvan. Hieronder een bloemlezing:

 

Luidsprekers : Deze zijn opgebouwd uit een sonic resonator voor het laag (levert grotere controle en strakheid op), en een open baffle systeem voor mid en hoog. Er zijn 4 aangepaste dome mid-units toegepast om zo een groot oppervlak te krijgen waarbij de uitslag toch beperkt blijft. Voor het hoog is gebruik gemaakt van een Mundorf AMT die echter zwaar gemodificeerd is, aangezien de basis wel goed is, maar de uitwerking van het idee er achter volgens John en Gordon veel beter kan, wat later zal blijken tijdens de luistersessie.

 

In hun elektronische componenten ligt de nadruk op het voorkomen van welk type van vervorming en signaalverstoring dan ook waar het start, aan de bron. Jitter en andere storende componenten die, eenmaal in de signaalweg geslopen, nooit meer zonder negatieve effecten op het geluid er uit zijn te krijgen. Ook aan voeding en galvanische scheiding is waar mogelijk de grootste aandacht besteed. In de meer dan 20 jaar ervaring is menige schakeling bedacht, gebouwd, getest, en uiteindelijk niet goed bevonden. Zo is men langzaam toegegroeid naar de verwezenlijking van hun ideale componenten. Al merk John gelijk op dat het nog altijd beter kan…

 

Overigens hebben de componenten de weken voorafgaand nog een gedaantewisseling ondergaan in de vorm van een volledig nieuwe behuizing die degelijk en uniform oogt, en waarbij zelfs in de DAC meerdere componenten samengevoegd zijn.

 

DAC : De DAC is volledig discreet opgebouwd. Men heeft een aantal interessante concepten toegepast, waaronder een 8-voudige datastream waardoor de DAC binnen een kleiner aantal klokpulsen het volledige signaal binnen heeft, wat weer een gunstig effect op vervorming heeft. Er zit zelfs een bitperfect test geïntegreerd waardoor vast te stellen is of de bron wel ok is. In de DAC zit ook een lineaire volumeregeling van eigen ontwerp, plus een aantal extra analoge ingangen waardoor je geen losse voorversterker meer nodig zou hebben.

 

Eidnversterkers : De DAC stuurt rechtstreeks de eindversterkers aan. Deze zijn gebaseerd op een circlotron ontwerp. Unieke eigenschap hiervan is dat er geen terugkoppeling plaatsvindt. En wat niet gecorrigeerd wordt, is uiteindelijk ook veel schoner qua signaal. Het gaat zelfs zo ver dat de eindtrap in vol bedrijf rustig kortgesloten kan worden zonder dat er rooksignalen verschijnen. De eindtrappen leveren 50W in klasse A. Als meer vermogen nodig is kan John dat tegen geringe meerprijs leveren.

 

Music Server : De music server is de nieuwste ontwikkeling. Tijdens de kennismaking konden we deze nog “naakt” bewonderen, maar intussen heeft deze eenzelfde uniforme behuizing gekregen als de rest van de componenten. Deze bestaat uit een mini “pc-board”, een lineaire voeding, een SSD , en de nodige zelf ontwikkelde en getunede software. Er zitten geen bewegende delen in de music server. De nadruk op server, want volgende de ontwerpfilosofie moet je niet gaan streamen , aangezien je dan allerhande rommel van je netwerkcomponenten en randapparatuur als een NAS meeneemt. Bij voorkeur alle muziek op de SSD, en streamen maar. Alles is zo eenvoudig mogelijk gemaakt.

 

Na de theoretische wordt gestart met muziek. Gordon heeft een set van 5 nummers geselecteerd. En wat gebeurt ? Bijna totale stilte gedurende 5 nummers. Deze set weet ons te raken. Het geluid laat zich (in mijn eigen woorden) omschrijven als gecontroleerd, een hele brede stage, exacte plaatsing, en snel, vooral heel snel. Het is net alsof de muziek wordt losgelaten en allerlei barrières die er blijkbaar ongemerkt toch zijn, zijn verdwenen.

 

Er zijn wat opmerkingen over het laag, wat een aantal aanwezigen aan de dunne kant lijkt. Dat kan een gevolg zijn van onze demoruimte die natuurlijk ook niet ideaal is. In vergelijking tot de demo die Roger en ik bij ECdesigns mochten krijgen lijkt het inderdaad iets dunner, maar wel heel strak en gecontroleerd. En de ruimte vraagt natuurlijk veel vermogen om de ruimte te vullen. Misschien is 50w net iets aan de krappe kant.

 

In de pauze komen de vragen goed los, en al snel weten de heren zich omringd met clubleden die hun bestoken met vragen variërend van technisch inhoudelijk tot “en wat mag dat alles kosten?”

De vragen worden geduldig en uitgebreid beantwoord. Je eigen product ken je tenslotte door en door.

 

Na de pauze zetten we de avond voort met meer muziek. Ook clubleden hebben een USB stick met eigen favorieten meegenomen. En wederom weet de set ons te boeien. Eigenlijk klinken alle genres lekker (Ok , metal hebben we niet geprobeerd ), mits de kwaliteit van de opname goed is. Een mindere opname klinkt ook gelijk iets minder.

 

En dan voor velen de hamvraag, wat mag zo’n product van eigen bodem nou kosten? Nou , dat verbaast velen, zeker in verhouding tot veel bekende merken die we eerder in huis hebben gehad.

 

Speakers : Ongeveer € 3750,- / paar

DAC : Nog niet helemaal bekend, maar men wil proberen deze rond de € 2000,- te houden.

Eindversterkers : € 3000,- / paar

Music server : Nog niet bekend, maar het zou in de buurt van € 700,- kunnen gaan liggen.

 

Aan het eind van de avond bedanken we de heren nogmaals voor een zeer onderhoudende en interessante avond met een fles lekkere wijn namens de audioclub.

 

John en Gordon, bedankt!

 

 

 

Playlist:

 • Steve Strauss: Youngstown

 

 • Eva Cassidy: People Get Ready

 

 • 2Cellos: Mombasa

 

 • Billie Holliday: Day In, Day Out

 

 • Franco Mezzena & Viotti Chamber Orchestra: Violin Concerto No. 12 In…

 

 • Bleuzeum: Portrait Of A Groove

 

 • Nits: Fire In My Head

 

 • John Grant: Plane Green Ghosts

 

 • Jacob Slagter: Horn Concerto No. 1 In D Major, K 412: II…

 

 • Seasick Steve: Thunderbird

 

 • Ben Howard: Promise

 

 • Suzanne Vega: Caramel

 

 • Suzanne Vega: 99.9 F

 

 • Lorde: Buzzcut Season

 

Fragment van de avond: https://www.youtube.com/watch?v=VrxlYUps8bg&feature=youtu.be