Gydotron met de Kii Three

afbeelding van RogerPoulussen
RogerPoulussen

Door: Joop Thissen en Hein van den Brand

“Klein”, maar zeer fijn !

Guido de Laet en Katrien Lemmens van Gydotron Audio zijn vanavond onze gasten. Zij presenteren ons de Kii-Three speakers, aangestuurd door een Lindemann all-in-one.

De Kii-Three is een zeer woonkamervriendelijke luidspreker , zie foto’s, ontworpen door Bruno Putzeys. Bruno werkte ooit als UCD-technisch ontwikkelaar bij Philips, ging met hypex in zee, hield zich bezig met de N-Core technologie, werkte met Grimm samen aan zijn LS-1-speaker en besloot uiteindelijk zijn eigen speaker te ontwikkelen. Hij keek ook naar de agemene woonsituatie: een niet te grote speaker, mooi uiterlijk, dicht bij een achterwand te zetten, met een diep laag.
Resultaat : de Kii-Three .

Deze speaker bevat 6 drivers : 1 tweeter, 1 midwoofer, 2 baswoofers aan de zijkant, 2 aan de achterkant. Allen gevoed door een N- Core versterker. Deze worden aangestuurd door een DSP op frequentie en fase. Ook zijn er kleine aanpassingen mogelijk voor hoog en laag. De 2 baswoofers aan zij- en achterkant werken in tegenfase met een klein looptijdsverschil. Zo is het laag afwezig aan de achterkant van de kast maar geven ze een versterkend effect aan de voorkant. Maar onder de 35 Hz spelen de achterste woofers wel weer in fase mee. Op deze manier is het mogelijk de luidsprekers dicht bij een achterwand te zetten. Knap trouwens, zo veel onderdelen, voeding boven, DAC en versterkers aan de zijkant, de magneten van de speakers, in een relatief bescheiden kast.
De Kii – Three wordt vanavond analoog aangestuurd via microfoonkabels en een standaard netsnoer. De speaker kan ook digitaal aangestuurd worden; Bruno komt aan het eind van het jaar met een controller.

Natuurlijk hebben we ook geluisterd :
Algemene indruk : veel detail, ruimtelijk, fris, mooie stemmen. Zegt trouwens ook iets over de kwaliteit van de Lindemann all-in-one ! Goede timing en zoals beloofd: een zeer diep laag.
Voor mensen, die alles al eens gehoord hebben en geen gedoe meer willen met kabels, voor jonge mensen met een no-nonsense mentaliteit is dit een prima luidspreker, maar ook voor alle andere personen die een compacte speaker in de huiskamer willen hebben is dit een uitstekende keus. Bovendien zijn ze ook nog gemakkelijk mee te nemen (zo bleek aan het einde van de avond). Dat veel opnamestudio’s de Kii-Three’s gebruiken, zegt ook iets over de kwaliteit. Tienduizend euro voor een paartje plus nog eens 1500 voor een paar statieven is natuurlijk niet niks, maar voor dit geld krijg je een mooi ontwerp met een verrassend geluid plus DAC en ingebouwde versterkers !

Guido , Katrien, bedankt voor de uitleg , anekdotes en meegebrachte muziek. Niet weer de geijkte paden, maar verrassende nummers. We hebben er met veel plezier naar geluisterd !

Playlist:
Eugene Istomin II. - Andante
Buena Vista Social Club - Chan Chan
David Crosby - Somebody Other Than You
Blues Company - Cold Rain
Minnesota Orchestra - Baba Yaga
Willem Vermandere - De Ballade Van Daniel
Jan De Wilde - Eerste Sneeuw
Jonathan Wilson - Gentle Spirit
John Hiatt - Lipstick Sunset