Overslaan en naar de inhoud gaan
Voor liefhebbers van goede muziek en apparatuur

De Cephei 20.2 van Zegers Music Innovations

De Cephei 20.2 van Zegers Music Innovations

Deze demoavond is heer Kristoffer Zegers voor ons vanuit Breda naar Geleen afgereisd.
Kristoffer, met als achtergrond een opleiding conservatorium, schrijver van muziekstukken, is bedenker van de twee statige zwarte luidsprekers die in onze luisterruimte opgesteld staan. Een nadere blik op de speakers vertelt ons dat het om een prachtig afgewerkt open-baffle systeem gaat. 

In elk geval open-baffle wat het laag betreft: bij nadere inspectie vinden we achter de middenspeaker tóch een half bolvormige afsluiting. Volgens Kristoffer is dat na uitgebreide hoortests gedaan om de precisie van een monitor te benaderen. Hij vindt dat vele speakers kastachtig klinken en na flink wat zelfbouw bleek het open-bafflesysteem het best bij hem te passen.

Met nadruk op het middengebied, dat kan het breekpunt zijn, zo vindt hij. Die invalshoek is duidelijk te horen tijdens de demonstratie: de woofer pakt een nauwkeurig (gehoormatig) bepaald gedeelte van het midden mee, wat zijn inziens meer grootsheid in het geluid brengt en het geheel nauwkeuriger en levendiger maakt.

De Cephei 20.2 van Zegers Music Innovations

Waarmee wordt vanavond gespeeld : eerst met een helemaal in ere herstelde Bocama LA 224 B buizenversterker (2 x 12 Watt). Later met een Merrill Taranis versterker (2 x 400 Watt, vriendelijk ter beschikking gesteld door Ton van der Veeken (van www.heareverything.nl), een Music Fidelity DAC en een Cambridge Audio Azur 851 CD-speler. Deze laatste is ter beschikking gesteld door een clublid. Tijdens de demoavond was de meest gebruikte bron een PC, muziek afspelend vanaf de harde schijf. Clubleden leverden voor het afspelen hun muziek op USB-stick of CD aan.

Met de buizenversterker vind ik het midden soms ietwat erg geprononceerd klinken. Piano daarentegen klinkt prachtig ; we horen een een open geluid, met wat achter blijvende bas. Aangesloten op de Merrill versterker laat de speaker echt zijn kracht horen: een zeer open, transparant geluid met zeer diep en volumineus laag. Dit heb ik zo nog nooit zo gehoord uit dit type luidspreker. Trefwoorden: 3D, een eerlijke speaker, slechte opnames klinken inderdaad ook slecht. Je kunt goed horen dat Kristoffer het middengebied goed naar voren laat komen, ze klinken zeer ruimtelijk. Eigenlijk klinken The Cephei 20.2 luidsprekers geweldig, alhoewel wat mij betreft het midden iets terughoudender mag zijn. Deze opmerking geldt in onze luisterruimte!

Kristoffer is er in elk geval in geslaagd om mij in zeer positieve zin kennis te laten maken met zijn speaker: met veel enthousiasme vulde hij de avond, alle vragen werden duidelijk beantwoord. 

Voor meer informatie : www.zmi-audio.com.

Playlist:
Cecilia Chailly - Notte
Barbara Streisand - At The Same Time
Chet Atkins - Mister Sandman
Bert Van Den Brink - Northsea Light
Dave Brubeck - Take Five
Eivind Aarset - Free At Last
Sandi Patty - God & King
Pat Metheny - Garota De Ipanema
Simon Preston - Toccata
Cassandra Wilson - Don't Explain
Fink - This Is The Thing (KCRW Session)
Bert Van Den Brink - Northsea Night
Omar Soza - Brezza Del Verano
Henri Mancini &His Orchestra - Baby Elephant Walk (From Hatari)
Roger Waters - Perfect Sense Pt. 1
Roger Waters - Three Wishes
Donald Fagan - I.G.Y.
Macy Gray - Redemption Song