Overslaan en naar de inhoud gaan
Voor liefhebbers van goede muziek en apparatuur

Kelmic Nerah: Goed voor oog en oor

Vanavond een  bijna thuiswedstrijd voor 2 heren : oud Audioclub Limburg-lid Micha van den Brand (geen familie van onze geliefde secretaris Hein) en Maikel van der Ven. Zij opereren vanuit het Zuid-Limburgse land (Valkenburg aan de Geul) en ze hebben een luidsprekersysteem gebouwd, luisterend naar de naam Nerah. Dit systeem is vanavond middelpunt van de demo.

Micha en Maikel demonstreren met eigen apparatuur, bestaande uit de Nerah zuilluidsprekers, een JVC “K2” Cd-speler en een door Maikel zelf gebouwde eindversterker. De cd-speler is via een z.g. lijnversterker aangesloten op de eindversterker en de hele stroomvoorziening is “standaard”, evenals de interlinks en de luidsprekerkabels. Dit alles onder het motto: “goed is goed, beter brengt relatief weinig meerwaarde”. De heren zorgen zelf voor hun muziek (ze hebben een prima muzieksmaak en demo-nummers van goede kwaliteit). Na de eerste pauze is er voldoende ruimte om door de leden meegebrachte muziek te luisteren en daar is ruim gebruik van gemaakt met diverse muziek smaken.

De demo avond wordt begonnen met uitleg: Micha licht de ontstaansgeschiedenis uit van de luidsprekers en Maikel licht toe dat zijn (overigens zeer solide gebouwde, zie de foto’s) eindversterker “een vaste factor versterkt en verder niets aan het geluid toevoegt”. Einde toelichting.

Wat opvalt is dat de Nerah het een mooi afgewerkte, niet te gek grote luidspreker is : 108 hoog bij 24cm bij 21 cm. Als je van voren naar de luidspreker kijkt zie je een rechthoekige kast met een mid-laag speaker, met daarnaast/daarboven uitstekend een houten rand, waarin bovenin de hogetoneneenheid verwerkt zit. Het ziet er al met al zeer strak uit. Zoals Micha later laat zien, heeft de Nerah vanwege de afmetingen en de opbouw een uitstekende “WAF”: je kunt hem draaien en alle zijden zijn zéér het aanzien waard. De luidspreker aansluitingen zijn onzichtbaar aan de onderzijde van de luidspreker weggewerkt. De Nerah is ook in diverse RAL-kleuren en afwerkingen leverbaar. De houten rand waarin de hoog/midden luidspreker is verwerkt geeft deze luidspreker een bepaald “extra”, waardoor hij zich positief onderscheidt van de grote massa.  Micha legt uit dat Kelmic gebruik maakt van het door hun genoemde Delta Anti Reflex Systeem,  dit wil zeggen dat in de kast alle goede eigenschappen van een Helmholtz resonator, Sealed enclosure, Tapered horn en Transmissionline verenigd zijn. Boemende bassen en hinderlijke kastresonanties zouden hierdoor tot het verleden moeten behoren. Deze tweeweg luidspreker is dus intern naar eigen recept gedempt (het is daarmee geen gesloten kast, geen basreflex en geen transmissielijn…), om de gebruikte laag/midden luidspreker optimaal tot zijn recht te laten komen.

En dan de houten rand: zoals hierboven reeds benoemd, bevindt zich de hogetoneneenheid (een zijden dome tweeter), in een massief  hardhouten behuizing, die volledig ontkoppeld is van de kast van de midwoofer. Om er voor te zorgen dat de componenten van het  filter niet gaan meetrillen of anderszins defect kunnen raken, heeft het filter een aparte ruimte gekregen en is het luchtdicht en hardwired uitgevoerd.

En hoe klonk dat nou? In de (niet gemakkelijke, dempende) demo-ruimte klonk het uitstekend: voldoende volume, voldoende laag van goede kwaliteit en een mooi geluidsplaatje. Wat opviel was dat het midden ruim vertegenwoordigd was, wat vele demonummers een extra dimensie verleende. Daarmee zijn de luidsprekers zeker hun geld waard. Of onze club “Audiofielen” naar ieders smaak wordt bediend is altijd de vraag, omdat eerder is al gebleken dat daarvoor de ideeën, smaak en budget van de leden ver uiteen lopen.

Al met al een geslaagde avond en een geslaagde demo van een mooi en levensvatbaar ontwerp. In het geval dat u op zoek bent naar een goed klinkend, vrouwvriendelijk ontwerp, wat óók midden in de kamer niet missstaat en in de prijsklasse van 2000 Euro per paar ligt, moet u dit systeem zeker betrekken in uw keuze. Bezoek dan zeker hun website: www.kelmic.nl . Een demo behoort zeker tot de mogelijkheden.